Karty graficzne

GeForce GTX 1080 Ti jako patelnia do smażenia jajek?

przeczytasz w 1 min.

Nietypowy eksperyment redakcji PC Gamer. Czy gamingowy komputer może posłużyć jako patelnia do smażenia jajek?

GeForce GTX 1080 Ti to jedna z najwydajniejszych, ale też najgorętszych kart graficznych na rynku. Redakcja PC Gamer postanowiła wykorzystać ten fakt i… usmażyła jajko na nowej konstrukcji Nvidii.

Za platformę testową pomoc kuchenną posłużył komputer wykorzystujący dwie karty GeForce GTX 1080 Ti Founders Edition połączone w trybie SLI, a do ich rozgrzania użyto Wiedźmina 3 odpalonego w rozdzielczości 4K i najwyższych ustawieniach graficznych – pozwoliło to osiągnąć 84 stopni Celsjusza na tylnej obudowie karty.

Redaktorzy wykorzystali wydzielaną moc do przygotowania posiłku. Co z tego wyszło? Zerknijcie na filmik poniżej.

Na koniec warto jeszcze wspomnieć, że to nie pierwsze próby gotowania na karcie graficznej. Kilka lat temu całkiem niezłą popularnością cieszył się GeForce GTX 480 (pisaliśmy o tym tutaj).

Źródło: PC Gamer

Komentarze

28
Zaloguj się, aby skomentować
avatar
Komentowanie dostępne jest tylko dla zarejestrowanych użytkowników serwisu.
  • avatar
    usuniety_c89fe1248fbe
    13
    Ale co to za wielkie halo? Jajko ścina się już w 60 stopniach dla białka i 65 dla żółtka, więc tak na prawdę na każdej karcie można to robić.
    • avatar
      ivanos
      9
      aż dziw bierze że jeszcze nie przetestowali Vegi 64...zaczeli od du...y strony
      • avatar
        jeomax.co.uk
        5
        Z poczatku GRILLOWALI, dopiero od 50-ej minuty zaczeli smazyc, jak dolali oleju.

        Wstyd, ze jedza plastikowymi sztuccami ;-) No i wstyd, ze komputerowe "geeki" nie uzyly pasty termoprzewodzacej do posmarowania spodu sreberka - nie musialyby, biedaki, wowczas czekac ponad 1:20h z dolewka oleju po 50 min :)
        • avatar
          decrypterie
          1
          ugotowaly się bo były organiczne, inaczej by zrobili zwarcie :)
          • avatar
            kokosnh
            0
            Ktokolwiek miał coś wspólnego z kuchnią wie, że folia w takiej formie, to zarąbisty izolator ciepła.
            Nawet w piekarniku, tak owinięte jajko byłby problem ściąć.
            • avatar
              mesjan
              0
              .

              Witaj!

              Niedługo wyłaczymy stare logowanie.
              Logowanie będzie możliwe tylko przez 1Login.

              Połącz konto już teraz.

              Zaloguj przez 1Login